Eget soverom.

Jeg husker det som det var i går. Den kvelden jr. flyttet fra oss. Inn på eget soverom. 1 meter fra vårt.

Det hadde vært juleferie, og vi hadde vært bortreist hele julen. Jr. var tre måneder 20. desember 2013, og da hadde vi bestemt oss om at tiden var inne for et eget soverom. Siden vi var på juleferie så ble det utsatt til den 2. januar.

Jeg fatter enda ikke hvor vi hadde det fra, men vi hadde vel lest det et sted. Sikkert google, de har som regel svar på alt. For meg var det alt fra «kan jeg gjøre babyen min feit» til «skal han ikke begynne å gå snart». Jeg googler alt. Gidder ikke gå rundt å lure på ting.

Mitt første barn var det og, så alt var jo nytt såklart og dødsskummelt. Jeg var ikke forberedt på at det fantes så jæskla mange meninger om alt rundt det å være en god mamma, eller hvordan man er den riktige mammaen. Det begynte på nyfødtintensiven på Ullevål, når jeg skulle lære å amme (skal ikke gå i dybden på ammediskusjonen, for er så lei av tema at jeg holder på shpy!). Jr. måtte få oksygentilførsel og fikk mat gjennom sonde en uke, derfor måtte jeg pumpe som en gærning den første uken, begge puppene, til de ble tomme, hver tredje time, ble jeg beordret. Jeg gjorde som de sa selvfølgelig. Da han slapp alle ledningene, og jeg satt med han på brystet så forsøkte vi noen ganger å amme. De første rundene var det klin umulig, det var for stor påkjenning for han og det endte opp med at han heller fikk mat gjennom nesen (sonde), samtidig som jeg satt med han på brystet. Det begynte å gjøre vondt i puppene og jeg kjente det stakk skikkelig. Men der ble jeg bare sittende med barnet på brystet, for det var der jeg ville være, og hadde jo ikke blitt fortalt noe annet der og da.

Nå jr. flyttet rom og var et steg nærmere utgangen og hjem så skulle vi begynne å trene på ammingen. Da var puppene mine blodsprengte. Det ble bare skriking, og jeg er sikker på at noen ganger hadde jeg 4-5 stykker rundt meg som fortalte meg hva jeg måtte gjøre. – Prikk han på kinnet, hold nesen fri, ikke hold bak hodet, slapp av i skuldrene, trykk han i håndflaten, hold magen inntil din, vri hodet hans bakover, husk hamburgergrepet. Jeg tenkte; HVA FAEN!! Hadde jeg hatt alle deres hender tilgjengelig hver tredje time så hadde kanskje dette i teorien fungert, men saken er: jeg har to. Så jeg nummer 1: holder babyen så jeg ikke mister han i gulvet, nummer 2: holder puppen min inn i hans munn.

Jeg satt og skalv og var klissvåt av svette. Sikkert forbrent 2000 kcal den timen, og sa noe som; Åja, ja, okey, ja, det var lurt, bra triks, tusen takk, takk, åja, takk, gikk det?, ja, nei, jo litt, så gøy. 

Kunne ønske jeg hadde guts til å bare si vi vil bare være i fred. Det hadde jeg garantert gjort med andre barnet.

Klokken 09:00 en morgen fikk jeg ammeskjold av en hjelpsom sykepleier. Jeg ble helt ekstase for da jeg prøvde skjoldet gikk det som smurt. Klokken var 12:00 samme dag og jeg gledet meg til neste måltid, så fikk jeg plutselig et ark med informasjon om ‘hvordan avvenne brystkjold‘ av en annen sykepleier. HÆ?? 

Når vi endelig ble skrevet ut forklarte jeg at jeg hadde klumper og harde pupper, og at jeg følte jeg måtte pumpe etter jeg hadde ammet. Da hadde jeg visstnok overprodusert. Da skjønte jeg ikke drua. Hadde jo bare gjort som de sa. Så viste det seg at de hadde spart opp en sylinder med plastikkbegre som innholdt min morsmelk som jeg kunne ta med hjem. 500 kroner liter’n det! Det var snilt da. 

Det tok lang tid, men etter mange timer pumping, svetting og tårer tok jeg endelig mine egne valg. Jeg forsto at det er jo JEG som bestemmer. Men jeg skjønte jo ikke det, trodde det var fasitsvar på alt det der jeg. Kanskje veldig naivt når jeg ser tilbake nå, men helt virkelig for meg da.

Så når vi leste at babyen skal ha eget soverom når fylte tre måneder, så fikk han det. Og det skulle skje samme kveld vi var hjemme 2. januar, samma hva, selv om vi var hjemme sent sent sent og ikke engang hadde flyttet senga før vi reiste.

Nå skal jeg ikke juge å si at flyttingen var noen traumatisk opplevelse, for det var det virkelig ikke. Vi gjorde bare det vi hadde bestemt oss for. Husker jeg ville vente til morgenen etter siden det var så sent og vi var trøtte, men det var jo liksom bestemt, og han hadde jo faktisk blitt noen dager eldre enn tre måneder. Heldigvis gikk det kjempefint, soverommet var jo bare 1 meter fra vårt og jeg måtte bare opp av vår seng hver gang han mistet smokken eller skulle ha mat. Men saken er, jeg trodde oppriktig at dette var den riktige måten å gjøre det på.

Så galt kan jeg ta. Dumme, naive Siri. Det er jo ikke noe riktig eller galt. Det er noen som anbefaler det ene og det andre, men det er vi eller jeg som vet best. Selv om velmente råd er fint å få, så skal det ikke overskygge magefølelsen min. Jeg er mamma. Jeg bestemmer. Jeg vet best.

Så i kveld fant jeg og pappaen ut at vi ville prøve å legge Ada på eget soverom. Bare for å teste om det kan bli litt bedre nattesøvn ut av det. I den nye leiligheten som vi fikk oss etter jeg ble gravid så ligger også hennes soverom kun 1 meter fra vårt, så jeg er overhodet ikke engstelig. Men jeg ble litt trist, for det betyr at jenta mi vokser så altfor fort.

 

(I tillegg driver jeg ikke nå å googler alt hun bør kunne, plutselig bare gjør hun det helt i sitt eget tempo).  

– Siri  

Blogglisten hits

2 tanker om “Eget soverom.”

  1. Haha! Spot on! Noen jordmødre har fantastisk nok ingen sosiale antenner eller normal tilnærming til andres intime grenser. Ammegerilja! Jeg digger skjold. Det funker for oss 👍🏻

    Likt av 1 person

    1. Kjenner meg igjen Siri. Fikk 100 tips ang amming. Og som du sier, man har kun to hender. Haha. Ada er prikk lik deg da du var baby. Så skjønn ❤ Et tips: slutt å google. Følg magefølselsen DIN. Den er riktig for dere!

      Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s