#NoTrollCanBreakMe

Jeg elsker kampanjen til Kari Traa. Hørt om den? Sammen med 8 fine jenter som har opplevd å bli trakassert på nettet, gjennom blant annet sosiale medier, vil de inspirere andre som opplever det samme til å si i mot og kjempe tilbake. Å skille seg ut, og vise seg frem er noe vi nordmenn kan bli mye flinkere på, og fortsatt har vi mange her i landet som priser janteloven. Vi bor heldigvis i et land der vi har rett til å snakke fritt, men det betyr ikke nødvendigvis at vi skal snakke stygt. Nettmobbere er som andre mobbere, like ukule som i den virkelige verden. Nettmobbere er faktisk verre, for mange av de velger å være anonyme.

Jeg har ikke holdt på så lenge med blogging, og har heldigvis ikke opplevd å bli mobbet. Hadde jeg hatt tusenvis av følgere hadde jeg allikevel saumfart det kommentarfeltet. Jeg hadde lest hver bidige en, og en stygg kommentar hadde nok gitt meg et lite stikk. Noen uker etter at jeg startet med Instagram-kontoen min @jentasomgikk, tikket det inn flere hundre følgere en ettermiddag, helt ut av det blå. Jeg skjønte ingenting. Jeg hadde ikke lagt ut noe på en stund, og det var ingen superkjendis som hadde repostet noe heller. Da jeg var å trente med Philip i parken, ringte plutselig samboeren min. Han forklarte meg rolig, at noen hadde opprettet en diskusjonstråd om meg på Kvinneguiden. Overskriften var «Jentasomgikk på Instagram – slår Fotballfrue i manisk?». Startet av AnonymBruker.

Jeg ble helt paff. Jeg avsluttet samtalen, og bare fortsatte å trene. Men etter ca. 30 sekunder måtte jeg bare sette meg ned på gresset og google hva faen dette var. Jeg leste alle svarene til trådstarter, og oppdaget egentlig ganske fort at den tråden ble fort i mitt favør. Det var mange som skrev bra ting om meg. Dessuten rant det inn med followers den dagen, så det vil jeg gjerne takke deg for AnonymBruker. Nå var ikke det direkte mobbing, men trådstarter brukte meg som person som eksempel på noe mye mer alvorlig. Hun kalte meg manisk, og en annen skrev noe enda verre; at jeg ikke tok vare på barnet mitt. Jeg stod bare å lo der jeg stod med mobilen i hånda, for de var jo helt på bærtur. Jeg visste jo min sannhet, og folk måtte bare tro det de ville. Men når jeg kom hjem, så fikk jeg faktisk en liten knekk. Jeg syns ikke det var noe fett at noen ville spre budskapet om at jeg var en tynn mamma som ikke tok vare på babyen sin. Det er jo en helt sinnssyk påstand å komme med, om en du ikke kjenner.

Jeg måtte svare. Og det hjalp. Jeg kunne nok vært mye tøffere i mitt svar, men det ble hvert fall stille (svaret kan du lese nederst på side 5).

Jeg syns det er skikkelig fint at Kari Traa nå løfter problemstillingen, og ber jenter fighte tilbake. Det er bare ikke greit. Hvem har tid til å slenge dritt? Hvem vil bruke tiden sin på det?

I dagens aftenposten skriver en klok Maren Paus Reinertsen (19) at hun er lei av hetsing i kommentarfeltene. Hennes oppfordring er klar; kommenter i vei, men vær på nettet som du vil andre skal være mot deg. Det som er helt genialt med sosiale medier er bla. at vi enkelt kan diskutere det vi måtte ønske. Men som Maren skriver så skal vi selvfølgelig diskutere meningen, ikke personen bak den.

Føler meg litt gammel som ikke har hatt nettvett opplæring på skolen, men hvis det er blitt pensum så er jeg veldig glad for at barna mine etterhvert vil lære det. I tillegg til det skal jeg selvfølgelig lære barna mine god gammeldags folkeskikk.

Så, trollfighters – YOU ROCK! #NoTrollCanBreakMe

 
Sjekk ut trollfighters!

– Siri

Blogglisten hits

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s