Pump it up

Fant ut at jeg kan følge opp mammaferie-innlegget med et pumpeinnlegg. For mange føles det vanskelig å reise fra barna. Spesielt før barna har begynt med fast føde. Jeg tenker ofte at jeg er låst fast i Ada, siden jeg fremdeles ammer. Noen ganger syns jeg det er like enkelt (/stress) å ta med Ada på ulike ærender som å la henne være hjemme med pappa. Da trenger jeg ikke tenke på tiden, og jeg drar fram puppen hvis hun er sulten. Tilbud og etterspørsel har fungert mye bedre denne gangen, enn med jr. Mitt møte med brystpumpen startet allerede på nyfødtintensiven da jr. ble født. Ofte tenker jeg tilbake til den tiden, og det fine pumperommet bunkret med babymagasiner på Ullevål. Jr. ble helt frisk så det er sagt, og vi var der bare i åtte dager. Etter tre intense døgn med brystpumpen produserte jeg endelig nok melk. Jeg hadde googlet og lest meg opp til alt som gjaldt graviditet, men barseltiden hadde jeg ikke snøring på. Det som var som julekvelden på Kjerringa for meg var nok alt som hadde med melkeproduksjon å gjøre (spesielt det med at jeg kunne se på et bilde av babyen for å forsterke utdrivingsrefleksen!). Siden ammingen gikk rett vest, bestemte jeg meg heller for å pumpe de første ukene og gi morsmelk på flaske. Jeg ble bestevenn med brystpumpen først, så etterhvert jr. Jeg kunne ønske det var motsatt rekkefølge. Jeg fikk som regel fylt opp flaske etter flaske. Brystpumpen var mye mer effektiv enn jr.

Med jr. syns jeg det var ekstremt ubehagelig å amme på kafé. Jeg kunne aldri vite hvordan en amming ble, og jeg syns det var kjipt å ha det så uforutsigbart. For å komme over barrieren ville jeg forsøke å gjøre det jeg fryktet mest, nemlig å amme offentlig. Da jr. var to uker ble jeg sittende på Baker Hansen mens han sov i vogna. Jeg gjorde meg klar lenge før han våknet, med pute, pledd og skjerf. Jeg ville ikke vie noe som helst oppmerksomhet bort til oss, skulle helst være helt usynlig. Baby våknet, jeg la han til. Usynlig ble det ikke, puppen var jo dobbel størrelse av hodet hans. Selv om jeg virket helt cool, kokte det inni meg. Det tok ikke mange sekundene før jr. stod i fyr og flamme, og vipps så satt vi på do. Jeg bodde rett over gata, men når jr. satte fart i brølinga, var det lett å stresse seg opp og enda vanskeligere – å tenke rasjonelt. Han måtte jo ha mat akkurat da.

Med Ada er jeg ikke flau. Denne gangen opplever jeg ammingen ett-hundre-tusen ganger bedre, selv om vi hadde startvansker. Jeg ammer der jeg er, når hun er sulten. Jeg ofrer det ikke en tanke, det har blitt så naturlig. I tillegg er jeg tryggere på hele mammatilværelsen, og bryr meg saklig lite om hva andre måtte tenke.

Men over til poenget; Hva med å pumpe offentlig, på kafé for eksempel? 

 

Når jeg reiste bort denne helgen var det viktig for meg å pumpe regelmessig for å opprettholde produksjonen. Dagen hadde blitt ganske avkappet hvis jeg måtte på hotellrommet hver tredje time. Jeg hadde egentlig ikke tenkt så mye på hvordan jeg skulle gjøre det i København, vi var jo tross alt to om det. Da vi skulle finne oss et sted å spise ble samtidig puppene klare for tømming. Tre jenter på tur sammen har ofte litt forskjellige preferanser, men vi ble enige om et lite sted som het Frenchy. De hadde mat, kaffe og vin. Jeg prøvde å spotte en sted vi kunne pumpe, men fikk raskt overblikk over stedet. Kafeén inneholdt fire eller fem bord, og ett felles toalett. Aiiiiiks! Den var verre merket jeg.

Eneste alternativet for meg var å pumpe på do. Men ville nødig okkupere det eneste toalettet de hadde i en halvtime. Det er vel ikke greit? Flaks i uflaksen var det et lite venterom med vask før toalettet. Jeg kan sitte der kanskje.. men fortsatt ganske åpent? Shit, la gå. Siden venninna mi skulle sitte der å pumpe etter meg, så måtte det jo være greit. Hun er seriøst pumpe-dronninga! Ble ganske forlegen der jeg satt med den manuelle pumpen, skal ikke lyve. Først kom det inn en gravid dame, som lo og syns det var veldig smart. Rett etter kom det et kjærestepar, de ventet på deres tur – det føltes ut som en evighet. Da satt jeg ikke akkurat med hevet hodet, men ga heller et merkelig inntrykk. Brystpumpen skjulte jeg under t-skjorten, så for alt jeg vet trodde de kanskje jeg satt der å klådde på puppen min. Rommet var seriøst rundt 3-4 kvm.


Da jeg kom ut til de andre, satt allerede venninnen min å pumpet under jakken sin. Duringen av den elektriske pumpen hørte jeg heller ikke, det var for mye støy rundt. Som amming, så syns jeg det er stusslig å sitte alene å pumpe. Spesielt er det om man sitter på en do. Når jeg så hvordan hun satt helt ubemerket, fikk jeg en aha-opplevelse. Sånn kan man også gjøre det, ja… Hvis du syns det hørtes flaut ut, så kan du jo tenke deg hvor flaut det var når den kjekke servitøren kommer bort, legger seg ned og vasker under bordet – fordi den samme venninna har lagt flasken hun nettopp har pumpet morsmelk i, uten lokk på gulvet. HAHAHA.

Jeg hater å føle meg innelåst hjemme, og bare elsker å finne triks og se andre som gjør noe for at det nødvendigvis ikke må være sånn hele (amme) tiden. Jeg vet at å pumpe offentlig er for drøyt for mange mammaer, men jeg syns allikevel det er deilig om vi mødre kan lære oss å gi litt mer faen.


Når det er sagt, så er det ikke alle det funker for. På denne turen opplevde jeg at det tok lang tid før melken kom. Da er det ekstra viktig med roligere omgivelser. Jeg har pumpet veldig lite siden Ada ble født, og har faktisk ikke tenkt på at det er noe jeg må trene på. Jeg må tilvenne meg brystpumpen igjen, for tydeligvis er Ada mye mer effektiv enn brystpumpen. Jeg har på ingen måte mistet melken min, men det kan hende jeg får en liten strafferunde med Ada og noen økedøgn. Jeg kommer ikke til å la det være en stopper for flere venninneturer, skal heller prøve å bli venn igjen med pumpa!

Hvis du ammer, skal reise fra barnet ditt og vil fortsette å amme når du kommer hjem så anbefaler jeg deg å lese deg litt opp på forhånd. Praktiske tips angående pumping finner du blant annet her.  

Det er så mye enklere for pappaer å stikke av, men med litt planlegging er det ingen grunn for at det ikke skal være like enkelt for oss mammaer.

Jeg slår et slag for mammaferie! ❤

– Siri

Blogglisten hits

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s