hell yeah, valget av partner er faktisk viktig

Regner med at det er flere som fikk med seg Lindmo her om dagen, med Ulrikke Falch og Sylvi Listhaug som gjester.

Jeg satt bokstavelig talt kaffen i halsen da jeg så et klipp som var delt på Facebook, der Lindmo spør Listhaug om hun er feminist. At hun ikke vil kalle seg feminist er én ting, mange har vært der, men at hun åpenbart fnyser av ordet er for meg helt hårreisende i 2017. Vi har kommet lenger enn det. Fy fader, Ulrikke er et godt forbilde for unge (og eldre) kvinner i dag!

Men, den uttalelsen som kanskje forårsaket flere kvelninger denne dagen, var

«noe av det viktigste valget du tar hvis du ønsker å ha en karriere er jo hvilken mann du velger å gifte deg med».

Da tenker jeg, er akkurat denne så ille som alle skal ha det til? Jeg er på ingen måte enig i at det er det avgjørende, men det ligger noe i det.

Jeg kjenner likestillings-problematikken mye mer på kroppen etter barn. Det er først nå jeg føler mye urettferdighet i næringslivet. Det først nå jeg føler meg som en feminist.

Jeg tror en stor utfordring i samfunnet vårt er at kvinner kjenner på mange begrensninger. Det er mange årsaker til det – det er så jævlig mange hindringer på veien som gjør at vi kvinner automatisk nedprioriterer tid på jobb til fordel for familiens beste. Det er helt naturlig grunner til det, og det er så innmari forståelig også. Overskudd, det finnes rett og slett ikke nok timer i døgnet. Du skal faktisk jobbe beinhardt for å ikke la hindringer i det daglige legge karrieren i grus.

Si du gifter deg med en partner som ikke løfter en finger på hjemmebane, hva skjer da? Da må vi ofte kjempe mot biologien, da det dessverre er slik at kvinner ofte er den som planlegger, organiserer og bekymrer seg mer.

Poenget mitt er ikke å forsvare Listhaug, men bare gi en heads up på at det faktisk er viktig å velge riktig partner. Det er jo ikke en stor nyhet. Jeg er i allefall helt avhengig av å få den støtten jeg får, hver dag.

For å skape forandring vil jeg jo også si at det viktigste er å være et godt forbilde for barna sine. I tillegg til miljøet rundt, er det vi som påvirker hvordan disse folka blir. Det er holdninger som må brytes. Forventningene til en gutt og en jente er forskjellige helt fra de er født; Philip hermer etter pappas aktiviterer, og sammenligner seg med han og lille Ada hermer gjerne etter mine. Og vi skal lære de at de har frihet til å velge hvem de vil være.

Å gifte seg med en feminist, eller få pappaen til barna mine til å kalle seg det, er en av mine #goals hvert fall.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s